Díjmentes ízületstatikai felmérés
Telefon: (1) 336 0336
SÚLYPONT ÍZÜLETKLINIKA
Youtube csatornánk:

Nyaki gyógytorna

Milyen tünetek jelentkeznek?

nyak fájdalom
Nyaki fájdalom

Az egyik leggyakoribb panasz, amivel a páciensek orvoshoz fordulnak, az a nyak-, váll körüli fájdalmak. A diszkonfort érzet vagy fájdalom kialakulhat gyorsan is, de többnyire fokozatosan jön létre. A panaszok mértéke egyénenként változó, a kellemetlen érzéstől egészen a drámai fájdalomig.

Mi áll a háttérben? Szükség van nyaki gyógytornára?

A nyakfájdalom hátterében álló okot érdemes feltérképezni szakemberhez segítségével, hiszen a korai precíz diagnózist követő speciális kezelés az igazi megoldás A „sötétben tapogatózás” következtében a panaszok sűrűsödve jelentkeznek, azután pedig állandósulhatnak.

vizsgálat
Vizsgálat

Az egyik leggyakoribb oka a fájdalomnak az izomfeszülés. A kemény, feszes izomzatban gyakran fájdalmas izomcsomók (trigger pontok) is keletkezhetnek. Ennek oka általában a sok ülés, illetve olyan tevékenységek végzése, amelynek során az ember hosszabb ideig állandó vagy aszimmetrikus testtartást vesz fel. A stressz, a huzat, a légkondicionáló használata, tartósabb hideghatás az izomspazmust fokozza. Az egyik leggyakrabban előforduló panasz az úgynevezett occipitalis ideg nyomása következtében létrejött fejtetőbe is sugárzó, lüktető fájdalom. A megoldás nyaki gyógytorna illetve a triggerpontok „eltüntetését”célzó masszázs vagy lézerterápia.

Videó: A Schroth módszer
Nyaki probléma gyógytornás kezelése

A nyaki gerinc porckorongjainak degeneratív elváltozásai (discopathia) nyak- váll-kar fájdalmat, zsibbadást illetve egyéb radiculáris tünetet is okozhatnak. A tünetek attól függően változnak, hogy melyik porckorongról van szó illetve, milyen mértékű az elváltozás. Kezdeti stádiumban csak laposabb a porckorog, ami vízhiányra utal, súlyosabb esetben a porckorong ki boltosul (protrusio = porckorongsérvet megelőző állapot) és a legsúlyosabb esetben a sérvesedett porckorong (discus hernia) a kitüremkedés révén nyomást gyakorol az ott haladó ideggyökre vagy beszűkíti a gerinccsatornát. A degeneratív gerincbetegségek kezelése McKenzie gyógytornával történik. Bővebben gerincsérv terápiáról itt olvashat.

nyak kezelése
Nyaki gyógytorna

A nyaki gerinc csigolyáinak kopásos megbetegedése (spondylosis). A csigolyatestek zárólemezein, meszes felrakódások alakulnak ki, amelyek következtében a nyaki gerinc mozgásai fájdalmasan beszűkülnek. Kezdetben meszes csőrök (osteophyták) képződnek, azután a sok csőrből kapcsok, végül a kapcsokból hidak lesznek, a meszesedés mértékét fokozva. A meszes felrakódások irritálhatják az idegeket karba sugárzó radiculáris tüneteket okozva, illetve a nagyobb nyaki ereket is, fejfájást, szédülést, hányingert, fülzúgást provokálva. A megfelelő gyógymódok: speciális gyógytorna, Mckenzie terápia, nyaki gerinc mobilitását fokozó manuál terápia, orvosi masszázs (CSAK megfelelő szakértelemmel engedjük „csavargatni” a gerincünket!). Fizikoterápia, ultrahang, lézerkezelés és egyéb fájdalomcsillapító gyógymódok.

A nyaki fájdalmak hátterében gyakran áll a gerinc kisízületeinek kopása (spondylarthrosis). Bizonyos esetekben, különösen rossz mozdulat esetén a nyaki csigolyák kisízületei kórosan elmozdulhatnak, egymáshoz képest úgynevezett funkcionális blokkot hozva létre. A fájdalom ilyen esetben igen erős, a nyaki mozgásokat teljesen beszűkítve.

Gyulladásos kórképek, góc okozta gyulladás, Rheumatoid arthritis, Bechterew-kór, stb.

A fej-nyak fájdalmak hátterében egyéb, nem mozgásszervi betegségek is állhatnak, amit fontos időben felfedezni és kezelni. Hosszantartó, szűnni nem akaró, vagy rendszeresen visszatérő fájdalom esetén feltétlen keresse fel szakorvosát.

KAPCSOLAT